Fietsen is populair zowel recreatief als sportief.

Fietsen in Frankrijk en waar overnachten

Nederland en België zijn fietslanden bij uitstek en Frankrijk is nummer 1 als vakantieland maar is Frankrijk ook nummer 1 als fietsland voor de Nederlanders en Belgen? U krijgt straks het antwoord.

Recreatief fietsen maakt een evolutie door met de opkomst van de fiets met elektrische trapondersteuning en maakt het fietsen voor heel veel mensen stukken aantrekkelijker. Vooral de "oudere jongeren" onder ons vinden het heerlijk om weer net als in hun jonge jaren met een behoorlijke snelheid, maar dan zonder grote inspanning, te kunnen fietsen.
De echte sportievelingen die willen "stoempen" op de pedalen, kilometers vreten en niet bang zijn van flinke afdalingen denken hier natuurlijk anders over. Zij fietsen op flinterdunne bandjes en superlichte en kostbare fietsen het liefste over de hoogste cols en laten hun hartslag bonken tot boven de 180. Ook op de dikkere banden cross-country mountainbiken kan heel goed in Frankrijk. Gaat uw voorkeur uit naar off-road fietsen op een mountainbike of gravelbike dan kunt u vaak bij een lokale Bureau de Tourisme off-road fietskaarten aanschaffen.

Fietsen zonder fietsers

Maar nu even terug naar de vraag of Frankrijk ook nummer 1 is als fietsland. Het antwoord hierop is ja, mits er meer fietspaden worden aangelegd! Frankrijk is een prachtig land om te fietsen maar het is een enorm groot land en om van A naar B te gaan moeten er veel kilometers worden afgelegd. De Fransen deden dit vroeger te paard en te voet maar nu met de auto, bus of trein maar vrijwel nooit per fiets. Waarom zouden ze dan fietspaden aanleggen? Wielrennen vinden ze als sport wel leuk maar menig Fransman heeft nog nooit op een fiets gezeten. Je ziet gelukkig wel steeds meer fietspaden aangelegd worden die meestal met belastinggeld uit de EU worden betaald. Het is een begin zullen we maar zeggen.
Voor de wielrenners, de profs, de liefhebbers, is Frankrijk absoluut nummer 1. De immense belangstelling voor de Tour de France is het ultieme bewijs hiervan. Maar voor de gezinnen met kinderen en de "oudere jongeren" en nog iets ouderen onder ons is het soms erg oppassen geblazen waar je gaat fietsen. Je moet dan sowieso de doorgaande provinciale wegen zonder fietspad mijden want deze wegen zijn vaak 2-baans en sommige Fransen kunnen het gaspedaal best wel flink indrukken ondanks de snelheidslimiet van 80 km per uur. De meeste automobilisten respecteren de fietsers en passeren hen met een grote boog er omheen. Maar je moet als fietser, net als in je eigen landje, altijd op je hoede blijven! Fietsers zijn en blijven kwetsbaar in het verkeer!

Waar te gaan fietsen?

Voor de wielrenners op de snelle fietsen maakt het niet zoveel uit waar naar toe te gaan in Frankrijk. Wanneer je tussen de 150 en 250 kilometer per dag wilt koersen dan heb je in een paar weken je eigen Tour de France gereden. Maar ik kan mij voorstellen dat je niet alleen maar kilometers wilt vreten maar ook de bergen in wil gaan waar we in Nederland en België immers een ernstig tekort aan hebben. Dan kan je voor de Alpen gaan die je kan opsplitsen in de Noordelijke en de Zuidelijke Alpen. Ook de eenzame berg Mont Ventoux in de Provence geeft een ultiem gevoel om deze ooit bedwongen te hebben en aan de Spaanse kant hebben we natuurlijk de grillige doch rustige Pyreneeën.

Fietsen off-road

De minder snelle fietsers met een geringere actieradius kunnen het beste fietsen in de regio's waar het niet extreem heuvel- of bergachtig is en waar het niet al te druk is. U kunt hierbij denken aan de gebieden waar de grote natuurparken zijn langs de kust Van de Noordzee tot de Atlantische Oceaan. Ook de Bourgogne en de voormalige Lorraine zijn redelijk vlak en uitgestrekt en hoef je niet te veel uit te wijken voor gemotoriseerd verkeer. Verder naar het zuiden zijn de Auvergne en Limousin interessante fietsgebieden al heb je daar al vaak trapondersteuning nodig. Wat dacht u van het Loire gebied met zijn imposante kastelen? Deze kastelen liggen vaak aan rivieren en langs de oevers is het behoorlijk vlak.
Verder naar het zuiden vindt u de populaire en evenzo drukke Dordogne en nog een stukje verder wordt het in de zomer vooral steeds warmer. Misschien iets te warm wanneer u iedere dag wilt gaan fietsen.
Op de fiets langs de mondaine badplaatsen van de Côte d'Azur is natuurlijk ook een hele belevenis. Maar er zijn ook veel automobilisten en motorrijders die er net zo over denken. Landinwaarts in de Provence is het een stuk rustiger maar kan het ook bloedheet worden. je kan daar beter buiten het hoogseizoen einden gaan fietsen vindt ik.

Waar te gaan slapen?

Voordat we ingaan op specifieke regio's waar u een huisje of een B&B kunt huren willen u eerst laten weten dat er steeds meer eigenaren van vakantiehuizen ook fietsen ter beschikken stellen. Meestal zijn deze gratis te gebruiken en soms moeten ze gehuurd worden. Wanneer u voor het eerst gaat fietsen of u er al achter bent gekomen dat eigen fietsen meenemen best wel een dingetje is dan is een vakantiehuis met fietsen huren een leuke optie. Via de volgende link/pagina kunt ziet u een overzicht van vakantiehuizen met fietsen

Voor de fietsers die iedere dag flinke afstanden willen afleggen adviseren wij gebruik te maken van de zogenaamde Bed and Breakfast's die in Frankrijk Chambres d'hotes heten. Een hotelkamer nemen kan natuurlijk ook. Je kan als alternatief ook een vakantiehuis huren waar het mogelijk is om slechts een paar dagen te blijven om bijvoorbeeld even een paar dagen lekker bij te komen en op krachten te komen voor de volgende etappes. We hebben voor u een aantal Chambres d'hotes in kaart gebracht.

Verblijft u liever in een vakantiehuis met alles er op en er aan en maakt u bij voorkeur zo af en toe een leuke fietstocht dan kunt u met de volgende pagina uw vakantiehuis vinden die voldoet aan uw behoeften. De vakantiehuizen staan in alle regio's van Frankrijk. U heeft keuze genoeg.

Vraag de verhuurder gerust naar de fietsmogelijkheden in de buurt. Of het terrein licht of zwaar is en geschikt is voor bepaalde leeftijden of juist niet. Hij of zij zal u graag verder helpen.

Van onze redactie krijgt u nog een paar leuke tips waar u een vakantiehuisje kunt huren met aansprekende namen:

Mont Ventoux Mont St. Michel Alpes d'Huez Cannes Bourgogne Dordogne (rivier) La Rochelle

De redactie van Vakantiehuis Frankrijk wenst u voor straks een fijne (fiets)vakantie in Frankrijk toe.